• fast_forward  Društvo Naša djeca - Omiš  address_book  Obala gusara 6, 21310 Omiš  iphone  Broj telefona: 092 313 0693  envelope_open  e-pošta: info@dnd-omis.hr

 • Dječje gradsko vijeće

  Dječje gradsko vijeće projekt je Grada Omiša u suradnji s DND Omiš i osnovnim školama u općini koji omogućava djeci pravo na izražavanje mišljenja o svim pitanjima koja se na njih odnose.

  Dječje vijeće Grada Omiša (DGV) osnovano je 20. studenoga 2008. godine, a sastoji se od 27 vijećnika. Prvi predsjednik bio je Deni Tomić, naslijedila ga je Marija Pavlić, a trenutna predsjednica je Lea Tokić. Mandat vijećnika DGV-a traje dvije godine.

  Dječje gradsko vijeće

  Ciljevi DGV-a:

   • Uspostavljanje komunikacije između djece i Grada
   • Osposobljavanje djece za ostvarivanje njihovih prava na izražavanje vlastitog mišljenja
   • Osposobljavanje djece za razvijanje odgovornosti i donošenja odluka za sebe i druge.

  Svake godine u svibnju DGV organizira natječaj “Naj dječje djelo”, povodom Dana grada – Sv. Ivana Nepomuka, u kojem se promiče humanitarni i volonterski rad među djecom.

  Na sjednicama vijećnici raspravljaju o problemima djece u našem gradu. Složili su se da postoji veliki problem nesigurnosti ponajprije u prometu, ali i u zaštiti sigurnosti djece na ulicama, u obitelji, u školskim autobusima, na igralištima, treninzima, na planinama, u vodama. Zbog toga su odlučili osmisliti i pokrenuti projekt Sigurnost djece u gradu” te u okviru njega pokušati razgovarati sa što više stručnjaka iz raznih područja koja se tiču problema kojega smo prepoznali.

  Vijećnici su redoviti posjetitelji Ureda dječje pravobraniteljice u Splitu, gdje raspravljaju o aktualnim problemima te redovito sudjeluju u svim akcijama i projektima DND-a. Ponosno  sudjeluju na Susretima dječjih vijeća i posjetima dječjoj pravobraniteljici gdje upoznaju mnogo djece i odraslih iz svih dijelova Hrvatske s kojima izmjenjuju iskustva i informacije o aktivnostima i postignutim rezultatima.

  Nakon nekoliko radionica vezanih za provođenje slobodnog vremena, vijećnici su zaključili kako djeca u našem gradu, često bez nadzora i na jednostavan način u nekim trgovinama i kafićima mogu kupiti i konzumirati alkohol, a također su dobili informacije da im je u mnogim “kvartovskim” kladionicama dozvoljeno klađenje. Došli su na ideju projekta Grad koji voli djecu”. Organizirali su nekoliko akcija – patrola, tijekom kojih su u pratnji voditeljica i policijskih službenika ulazili u sve trgovine, kafiće i kladionice gdje su predstavljali projekt te ostavljali naljepnicu s nazivom projekta i poticajnom rečenicom “Hvala vam što čuvate naše djetinjstvo”. Drago nam je što su mnogi trgovci i ugostitelji pred nama zalijepili naljepnice koje su zadržali do danas.

  Voditeljica Dječjeg gradskog vijeća je Milka Vulić.