Dječje Gradsko Vijeće

Dječje gradsko vijeće projekt je Grada Omiša u suradnji s DND Omiš i osnovnim školama u općini koji omogućava djeci pravo na izražavanje mišljenja o svim pitanjima koja se na njih odnose.

Dječje vijeće Grada Omiša (DGV) osnovano je 20. studenoga 2008. godine. Prvi predsjednik bio je Deni Tomić, naslijedila ga je Marija Pavlić pa Martina Jurčević, a trenutni predsjednik je Ivan Tičinović. Mandat vijećnika DGV-a traje dvije godine.

pexels-photo-1428171.jpeg
O nama

Ciljevi DGV-a:

Svake godine u svibnju DGV organizira natječaj “Naj dječje djelo”, povodom Dana grada – Sv. Ivana Nepomuka, u kojem se promiče humanitarni i volonterski rad među djecom.

Na sjednicama vijećnici raspravljaju o problemima djece u našem gradu. Složili su se da postoji veliki problem nesigurnosti ponajprije u prometu, ali i u zaštiti sigurnosti djece na ulicama, u obitelji, u školskim autobusima, na igralištima, treninzima, na planinama, u vodama. Zbog toga su odlučili osmisliti i pokrenuti projekt Sigurnost djece u gradu” te u okviru njega pokušati razgovarati sa što više stručnjaka iz raznih područja koja se tiču problema kojega smo prepoznali.

Vijećnici su redoviti posjetitelji Ureda dječje pravobraniteljice u Splitu, gdje raspravljaju o aktualnim problemima te redovito sudjeluju u svim akcijama i projektima DND-a. Ponosno  sudjeluju na Susretima dječjih vijeća i posjetima dječjoj pravobraniteljici gdje upoznaju mnogo djece i odraslih iz svih dijelova Hrvatske s kojima izmjenjuju iskustva i informacije o aktivnostima i postignutim rezultatima.

Nakon nekoliko radionica vezanih za provođenje slobodnog vremena, vijećnici su zaključili kako djeca u našem gradu, često bez nadzora i na jednostavan način u nekim trgovinama i kafićima mogu kupiti i konzumirati alkohol, a također su dobili informacije da im je u mnogim “kvartovskim” kladionicama dozvoljeno klađenje. Došli su na ideju projekta “Grad koji voli djecu”. Organizirali su nekoliko akcija – patrola, tijekom kojih su u pratnji voditeljica i policijskih službenika ulazili u sve trgovine, kafiće i kladionice gdje su predstavljali projekt te ostavljali naljepnicu s nazivom projekta i poticajnom rečenicom “Hvala vam što čuvate naše djetinjstvo”. Drago nam je što su mnogi trgovci i ugostitelji pred nama zalijepili naljepnice koje su zadržali do danas.

Voditeljica Dječjeg gradskog vijeća je Martina Milina.

Obogatite život vašeg djeteta

Addresa

Ante Starčevića 2 21310 Omiš

Email

omis.dnd@gmail.com